Comision

Un comision este o sumă suplimentară percepută de comerciant pentru a acoperi costurile acceptării plăților cu cardul. Funcționalitatea pentru comisioane din eGenius Platform vă permite să aplicați un comision pentru o tranzacție pe baza următorilor parametri:

 • punctul de intrare în gateway, de exemplu Hosted Checkout, API
 • metoda de plată; de exemplu, Mastercard, Visa, American Express
 • metoda de finanțare; de exemplu, credit, debit
 • moneda
 • sectorul de activitate

Pentru a permite gateway-ului să calculeze un comision pentru o tranzacție, trebuie să configurați regulile pentru comisioane în Administrare cont comerciant. Ca alternativă, puteți furniza un comision pre-calculat pentru comandă, dacă efectuați integrarea folosind API/Batch.

Pentru a determina dacă în regiunea dvs. sunt permise comisioanele pentru plățile cu cardul, contactați furnizorul de servicii de plată sau verificați schema cardului și prevederile reglementărilor din regiunea dvs.

Cerințe preliminare

 • Trebuie să aveți activată opțiunea de comision în profilul dvs. de comerciant din eGenius Platform.
 • Pentru a permite gateway-ului să calculeze comisioanele, trebuie să configurați regulile pentru comisioane în Administrare cont comerciant.

Integrarea pentru utilizarea comisioanelor

Gateway-ul acceptă comisioanele pentru tranzacții utilizând următoarele metode de integrare:

Integrarea prin API/Batch
Comisioanele sunt acceptate prin API/Batch începând de la versiunea 50.

Puteți aplica un comision pentru o comandă utilizând una dintre următoarele opțiuni:

 • comision calculat de gateway

  Pentru a permite gateway-ului să calculeze un comision, introduceți următorul câmp într-un Authorize/Pay sau o solicitare Update Session:

  • order.netAmount: Aceasta este suma de plată pentru comandă înainte de aplicarea comisionului.
  • Nu furnizați câmpul order.amount în cadrul solicitării. Consultați întrebările frecvente mai jos.

  Puteți trimite o solicitare Retrieve Transaction/Retrieve Order pentru a apela următoarele detalii privind comisionul:

  • order.surchargeAmount: Comisionul calculat de gateway, bazat pe regulile dvs. pentru comisioane.
  • order.amount: Valoarea totală a comenzii, inclusiv valoarea comisionului.
  Puteți utiliza, de asemenea, operațiunea Payment Options Inquiry pentru a solicita valoarea calculată a comisionului completând câmpurile: order.netAmount, order.currency, gatewayEntryPoint și sourceOfFunds.provided.card.prefix
 • comision introdus de dvs.

  Completați următoarele câmpuri într-un Authorize/Pay/Standalone Capture sau o solicitare Update Session:

  • order.amount: Valoarea totală a comenzii, inclusiv valoarea comisionului.
  • order.surchargeAmount: Comisionul aplicabil comenzii, dacă există. Această valoare trebuie inclusă în valoarea totală a comenzii, specificată în câmpul order.amount.

  Trimiterea unei solicitări Retrieve Transaction/Retrieve Order va returna detaliile comisionului așa cum au fost introduse de dvs. în solicitarea de tranzacție, plus order.netAmount (suma netă calculată scăzând valoarea comisionului din valoarea comenzii).

 • Puteți utiliza operațiunea Payment Options Inquiry pentru a solicita detalii privind schema cardului/finanțarea, în vederea evaluării și aplicării comisionului corect pentru card. Pentru mai multe informații, consultați întrebările frecvente de mai jos.

Referință API Authorize [REST][NVP]

Referință API Retrieve Transaction [REST][NVP]

Referință API Payment Options Inquiry [REST][NVP]

Integrarea prin Hosted Checkout

Pentru a aplica un comision unei plăți Hosted Checkout, completați următorul câmp în solicitarea Hosted Checkout (funcția Checkout.configure() sau operațiunea Create Checkout Session, în funcție de procesul dvs. de validare):

 • order.netAmount: Suma de plată pentru comandă înainte de aplicarea comisionului.
 • Nu furnizați câmpul order.amount în cadrul solicitării. Consultați întrebările frecvente mai jos.

Puteți trimite o solicitare Retrieve Transaction/Retrieve Order pentru a apela detaliile comisionului:

 • order.surchargeAmount: Comisionul calculat de gateway, bazat pe regulile dvs. pentru comisioane.
 • order.amount: Aceasta este valoarea netă plus comisionul.

Plătitorul va putea vedea comisionul aplicabil pentru cardul introdus și poate alege să continue cu noul total, să utilizeze un alt card sau să anuleze comanda. Confirmarea de plată prezentată plătitorului va afișa valoarea comisionului aplicat.

Întrebări frecvente

Gateway-ul va calcula un comision dacă solicitarea mea include atât câmpul order.netAmount, cât și câmpul order.amount?

Completarea câmpurilor order.netAmount și order.amount fără order.surchargeAmount va returna o eroare, deoarece gateway-ul nu va avea suficiente informații pentru a calcula comisionul. Gateway-ul necesită completarea câmpului order.netAmount SAU a câmpului order.amount.

În cazul în care completați toate câmpurile, gateway-ul nu va calcula comisionul, ci va utiliza valoarea comisionului introdusă de dvs.

Pot alege să nu comisionez plățile cu cardul atunci când trimit o tranzacție?

Da. Pentru a nu utiliza comisioane, completați câmpul order.amount în solicitarea de tranzacție pentru a indica valoarea totală a comenzii — nu completați câmpurile order.netAmount sau order.surchargeAmount.

Dacă plătitorul solicită o rambursare, comisionul va fi rambursat?

Da. Deoarece comisionul este inclus în câmpul order.amount, iar aceasta este suma care va fi rambursată plătitorului, valoarea comisionului va fi rambursată, la rândul ei. În cazul rambursărilor parțiale, comisionul va fi rambursat în mod proporțional.

Dacă am conversia valutară dinamică (DCC) activată, gateway-ul va calcula comisionul atât în moneda de facturare a plătitorului, cât și în moneda mea preferată?

Da, gateway-ul va include comisionul aplicabil în valoarea comenzii, care va fi returnată ca paymentTypes.card.currencyConversion.payerAmount în moneda de facturare a plătitorului și în câmpul order.amount în moneda dvs. preferată (în răspunsul la operațiunea Payment Options Inquiry).

Pot apela datele de identificare a tipului cardului pentru a facilita calcularea comisionului unei comenzi?

Puteți completa câmpul sourceOfFunds.provided.card.prefix în solicitarea Payment Options Inquiry pentru a apela următoarele detalii privind schema/finanțarea utilizată de card pentru plată, ceea ce poate facilita deciziile referitoare la comision:

 • paymentTypes.card.scheme: Organizația care deține un tip de card și definește regulamentele de operare pentru utilizarea sa.
 • paymentTypes.card.brand: Tipul cardului, utilizat pentru a descrie cardul, recunoscut și acceptat la nivel mondial. Pentru multe dintre tipurile principale de carduri acesta este identic cu numele schemei. În unele piețe, un card poate fi, de asemenea, co-denumit cu un brand local, recunoscut și acceptat în țara/regiunea de origine (consultați informațiile referitoare la Brandul local).
 • paymentTypes.card.localBrand: Tipul cardului, utilizat pentru a descrie cardul, recunoscut și acceptat în țara/regiunea de origine. Cardul poate fi, de asemenea, co-denumit cu un brand, recunoscut și acceptat global.
 • paymentTypes.card.fundingMethod: Metoda utilizată de plătitor pentru furnizarea de fonduri pentru plată.
Aceste informații sunt colectate din surse terțe și este posibil să nu fie întotdeauna exacte.

Puteți utiliza aceste detalii pentru a calcula un comision în funcție de cardul prezentat de către plătitor.

Referință API Payment Options Inquiry [REST][NVP]

Copyright © 2021 UniCredit Bank